Dorpentoernooi

Het dorpentoernooi is een samenwerkingsverband tussen een 7-tal judoverenigingen uit Noord Nederland die lid zijn van de JBN.

Samen worden er jaarlijks 5 a 6 kleine beginners toernooien georganiseerd, ieder op een andere locatie bij een van de aangesloten clubs uit Diever, Beilen, Westerbork, Noordwolde, Hoogeveen, Meppel en Ruinen.


Deze toernooien zijn vooral bedoeld om de jonge en onervaren judoka’s vertrouwd te maken met wedstrijden. Ook de iets oudere judoka’s met iets meer ervaring kunnen onder bepaalde voorwaarden hieraan deelnemen.

Ter stimulering is er voor alle deelnemers een mooie medaille en supporters zijn ook van harte welkom. De toegang is gratis voor supporters!


Tijdens het dorpentoernooi is er nog veel begeleiding voor de judoka’s. Zo neemt de scheidsrechter ook de tijd om tijdens de wedstrijd uitleg te geven aan de judoka’s.

De dorpentoernooien zijn dan ook erg gezellig en bij uitstek geschikt om te beginnen met het opdoen van wedstrijdervaring. Hiervoor hoef je dus niet al heel lang op judo te zitten en examen te hebben gedaan voor een hogere kyu graad!


De judoka’s worden ingedeeld in poules van ongeveer dezelfde leeftijd, gewicht en band. Nu is niet ieder kind “gemiddeld” dus soms zal er iets verschil kunnen zitten in leeftijd en/of gewicht. Er wordt wel naar gestreefd om de banden zoveel mogelijk gelijk te houden (bijv. geen witte banders tegen oranje banders).

Na elke wedstrijd worden alle punten die door een judoka zijn behaald, opgeteld en gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden. Dit gemiddelde wordt dan een volgende keer weer gebruikt voor de indeling. Die telling gaat altijd door, waardoor er een goed gemiddelde kan worden gevonden om een kind in te delen. Dit is echter niet altijd mogelijk, omdat het al erg moeilijk is om rekening te houden met alle criteria. Wel is het zo, dat deze indeling uniek is in Nederland.

Doet de judoka het bij het Dorpentoernooi dus de eerste keer of na een paar keer erg goed, dan wordt de indeling wat zwaarder en wordt het gemiddelde 5 punten of hoger (na minimaal 5 wedstrijden), dan is het kind klaar om door te stromen naar de Opstaptoernooien en daarna naar grotere toernooien en misschien zelfs districts- en nationale kampioenschappen.

Bij de meeste Opstaptoernooien wordt ook met de band rekening gehouden, maar daar mag men alleen aan meedoen met een gele band of lager (er zijn enkele uitzonderingen) en niet ouder zijn dan 11 jaar. Bij andere (grotere) toernooien wordt alleen rekening gehouden met leeftijd en gewicht.