Het kyu-graad examen

Twee keer per judoseizoen kunnen de leden op advies van de trainer deelnemen aan een judo examen. Elke judoka kan dan laten zien hoe ver hij of zij gevorderd is met verschillende technieken. Natuurlijk is ook de inzet en deelname tijdens de lessen en toernooien belangrijk voor het resultaat van het examen.

De judoka kan tijdens het examen een andere slip (dit is een klein stukje nieuwe band) of een nieuwe kyu-graad (dit is een nieuwe kleur band plus het hierbij behorende diploma) behalen. Hoe hoger de graad, des te uitgebreider is het examen.

De Kyu-graden van laag naar hoog

  • 6e kyu. Witte band met achtereenvolgens te behalen slip: geel, oranje, groen, blauw en bruin
  • 5e kyu. Gele band met achtereenvolgens te behalen slip: oranje, groen, blauw en bruin.
  • 4e kyu. Oranje band met achtereenvolgens te behalen slip: groen, blauw en bruin.
  • 3e kyu. Groene band met achtereenvolgens te behalen slip: blauw en bruin.
  • 2e kyu. Blauwe band, met daarna te behalen slip: bruin­.
  • 1e kyu. Bruine band.

Na een oefenperiode van minimaal 2 jaar na het behalen van de 1e kyu, kan er via het district een dangraad of zwarte-band-examen aangevraagd worden, wat uitsluitend door een districts dangraadcommissie wordt afgenomen. Door middel van het aanvragen van een “oranje kaart” kan je wedstrijdpunten verzamelen bij een aantal wedstrijden in het district. Na het behalen van 100 punten kan je dan een vereenvoudigd judo-examen doen. Vraag hiervoor informatie bij de secretaris van de vereniging.

Indien een behaalde kyu-graad niet bij de Judo Bond Nederland wordt geregistreerd, dan is het examen niet erkend. Geregistreerde kyu-graden worden onder bepaalde voorwaarden blijvend door de JBN erkend.