Judovereniging Jigotai

Welkom op de site van de judovereniging Jigotai

Goede judowedstrijden voor Jigotai in Westerbork

Op zaterdag 10 maart gingen er 8 judoka’s van Jigotai naar het Dorpentoernooi. Dit judotoernooi voor beginnende judoka’s werd deze keer gehouden bij judovereniging Kubi Nage in Westerbork.

Direct aan het begin kwamen Arjan Goettsch, Renz Koenders, Teus Hoogstraten, Timothée Adema en Julian Bakker aan de beurt.
Arjan Goettsch zat in een zware poule en de deelnemers waren goed aan elkaar gewaagd. Van de 4 wedstrijden wist hij er 3 met een Ippon te winnen en daarmee behaalde hij de 1e plaats.
Ook Renz Koenders zat in een zware poule, waarbij hij duidelijk het onderspit moest delven. Toch ging hij met een mooie kanjerprijs naar huis en ook een diploma en een mooie medaille voor een 4e plaats.
Teus Hoogstraten moest 4 wedstrijden spelen en wist 1 daarvan met een Ippon te winnen. Dit leverde hem een medaille op voor de 4e plaats.
Timothée en Julian zaten in dezelfde poule, wat voor Julian een maatje te groot was. Timothée was iedereen de baas en hij ging naar huis met een medaille voor een 1e plaats, een diploma en een mooie kanjerprijs. Hij is zo goed geworden, dat hij nu naar de grotere toernooien mag.

In het tweede gedeelte was het de beurt aan Tim Palma, Maarten Klaver en Selene Maas, ieder in een andere poule.
Tim mocht 5 wedstrijden spelen en daarvan won hij er 3 met een Ippon en 1 op scheidsrechters beslissing. Hij behaalde daarmee de 2e plaats.
Maarten Klaver zat in een zware poule en, hoewel hij steeds bijna een punt wist te scoren, was het steeds net niet genoeg. Zijn harde werken werd beloond met een mooie medaille voor de 4e plaats.
Voor Selene was het eigenlijk precies hetzelfde. Ook zij deed goed haar best en behaalde een welverdiende 4e prijs.

De complete uitslag is als volgt:
1e plaats: Timothée Adema en Arjan Goettsch
2e plaats: Tim Palma
4e plaats: Renz Koenders, Teus Hoogstraten, Selene Maas, Julian Bakker en Maarten Klaver.

Kleinschalig judotoernooi in Veenhuizen

Afgelopen zaterdag 17 februari mochten 4 judoka’s van Jigotai zich bewijzen op het Paul Dijkstra Toernooi in Veenhuizen en dat hebben ze ook gedaan. In de ochtend waren Tim Palma en Rik van den Brandhof aan de beurt. Beiden (en trainer) hadden er zin in. Ondanks dat Rik ziek was wist hij niet van opgeven. Hij moest en zou de mat op, een echte strijder. Op de mat spande het erom het kon iedere kant op, maar net op het laatste moment kwam hij net wat kracht te kort. Menigeen had al opgeven, maar Rik niet en dat leverde hem een vierde plek op.

Tim was er helemaal klaar voor en had maar een doel, knokken en dat was te zien en te horen op de mat. Zowel staand als op de grond heeft Tim alles uit de kast gehaald en dat maakte het spannend. Een partij heeft Tim zich laten verrassen en was het ippon voor de tegenstander. Desalniettemin heeft Tim laten zien wat judo is en dat heeft geresulteerd in een welverdiende 4de plaats.

Op de middag waren Jasper en Eline Renkema aan de beurt en beiden hadden er zin in. Jasper was als eerste en was een beetje zenuwachtig, maar op mat was daar niks meer van te zien. Geen enkele partij werd weggeven, iedereen wilde winnen. Jasper kreeg zijn overwinningen niet cadeau en moest er hard voor knokken. Niet alleen staand waren het spannende wedstrijden, maar ook op de grond. Zo spannend dat hij één partij in de laatste seconde net heeft verloren omdat zijn tegenstander toch nog uit zijn houdgreep wist te ontsnappen. Desondanks toch een welverdiende 2de plaats.  

Eline was de laatste en had alleen maar dames in de poule. De dames zijn vaak een stuk feller dan de jongens en dat waren ook de dames in de poule van Eline. Gelukkig is Eline ook fel en wilde maar een ding en dat is winnen. Het waren spannende wedstrijden, als Eline een wedstrijd had verloren gaf ze niet op en zorgde ze ervoor dat ze de wedstrijd erna weer had gewonnen. De laatste wedstrijd was het zwaarst en kreeg ze een harde tik tegen haar gezicht. Dikke tranen en mocht ze stoppen, maar daar wilde Eline niks van weten en heeft geknokt tot het bittere eind. Voor Eline een welverdiende 3de plaats.

Het was een geslaagde dag. Het is leuk om te zien dat de kinderen er plezier in hebben, maar ook echt willen strijden om die eerste plek te bemachtigen en in zichzelf geloven. En lukt het niet, dan toch ook hun verlies accepteren.


 

Dorpentoernooi Jigotai Diever goed verlopen

Op zaterdag 13 januari werd in Diever weer een beginnerstoernooi voor judoka’s gehouden. 15 judoka’s van Jigotai deden hieraan mee.

Jurre Mestemaker, Lana Dijkstra, Jay Walsta, Kyan Kuijpers en Timothée Adema mochten de spits afbijten. Jurre, Lana en Jay zaten allemaal in 1 poule en moesten dus ook tegen elkaar judoën. Voor Lana en Jurre was het extra spannend, want het was hun allereerste judotoernooi. Zij zitten nog maar kort op judo en wilden bij het toernooi van de eigen club niet ontbreken. Ze deden het erg goed, want Lana wist toch 1 wedstrijd te winnen met een mooie Ippon. Jurre won zelfs 3 wedstrijden ook allemaal met een Ippon. Jay, de jongste en kleinste van de poule deed erg goed zijn best, maar kon helaas geen wedstrijd op zijn naam zetten.

Zowel Kyan als Timothée wisten allebei al hun wedstrijden te winnen, Timothée allemaal met een Ippon en Kyan met 2 keer een Ippon en 1 keer een Wazari.


In het volgende blok kwamen Tim Palma, Twan van Hurck en Jasper Renkema op de mat. Twan en Jasper zaten samen in 1 poule en dus moesten ook zij een keer tegen elkaar judoën. Jasper was weer erg goed op dreef, hij won al zijn wedstrijden. Tim kon 4 wedstrijden op zijn naam zetten, waarvan twee met een Ippon. Twan wist 1 wedstrijd met een Ippon te winnen.


In het laatste blok kwamen Renz Koenders, Rik van den Brandhof, Eline Renkema, Julian Bakker, Selene Maas, Teus Hoogstraten en Damian Kuijpers aan de beurt.

Renz en Rik moesten als eerste tegen elkaar en deze wedstrijd werd door Rik gewonnen. Ook de drie wedstrijden daarna wist Rik te winnen. Voor Renz waren de tegenstanders een maatje te groot, desondanks behaalde hij nog een 4e plaats.

Ook Julian en Eline zaten in dezelfde poule en Selene en Teus ook. Eline won 2 van de 4 wedstrijden en Julian won er 3. Ook Teus won 3 wedstrijden en Selene wist een mooie Wazari te scoren.

Damian zat in een zware poule, maar hij was bijzonder goed op dreef. Hij won al zijn wedstrijden.

De uitslag voor de judoka’s van Jigotai was als volgt:

1e plaats: Kyan Kuijpers, Timothée Adema, Damian Kuijpers, Jasper Renkema en Rik van de Brandhof.
2e plaats: Tim Palma, Julian Bakker en Teus Hoogstraten.
3e plaats: Eline Renkema en Jurre Mestemaker
4e plaats: Twan van Hurck, Selene Maas, Renz Koenders, Lana Dijkstra en Jay Walstra.

Hieronder wat foto's van het gebeurenNieuwsbrief december 2017

Nieuws en nieuwtjes n.a.v. de laatste bestuursvergadering en een vooruitblik naar de komende periode

 1. Judoclinics
  In de vorige nieuwsbrief was het al aangekondigd: er zouden een aantal judoclinics worden gegeven om leden te werven. Afgelopen woensdag waren de basisscholen uit Diever aan de beurt. Een aantal van onze leden waren daar natuurlijk ook bij. Niet alleen onze trainer Bass, maar ook diens collega-trainer Rezin van der Kamp hebben deze clinics geheel belangeloos gegeven, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank! Het was de bedoeling om op dinsdag 12 december bij de scholen uit Dwingeloo op bezoek te gaan, maar de lerarenstaking gooit roet in het eten. De afspraak is verschoven naar dinsdag 19 december. We hopen dat er veel kinderen enthousiast worden van de les en dat zij in januari een paar kennismakingslessen komen volgen. We hopen dat zij dit dan zo leuk vinden, dat ze lid willen worden.

 2. Rabobank Clubkasactie. 
  De Rabobank Clubkasactie heeft voor onze club €241,85 opgebracht. Een mooi bedrag voor onze club en we zijn er dan ook heel blij mee. Hartelijke dank aan alle mensen die op ons gestemd hebben en natuurlijk ook onze dank aan de Rabobank Zuidwest-Drenthe.

 3. Laatste les van 2017. 
  Komende woensdag 13 december is het alweer de laatste les van 2017. Het is een les met een feestelijk tintje. Alle kinderen worden verwacht met 1 van hun ouders om samen eens lekker te kunnen stoeien. Tussen beide lessen in, zullen er 2 judoka’s in het zonnetje worden gezet met het uitreiken van de prijzen voor de Judoka’s van het Jaar. Wil je weten wie dat zijn? Dat wordt pas bekend gemaakt bij de uitreiking. Komt dus allen, want wie weet ben jij het deze keer wel. Kan je niet komen, meldt je dan wel even af, want er wordt wel op je gerekend!

 4. Dorpentoernooi Diever op 13 januari 2017.
  Voor het Dorpentoernooi op 13 december zijn een flink aantal vrijwilligers nodig, want zonder vrijwilligers kan het hele toernooi niet doorgaan. Bij het inleveren van het briefje kunnen de ouders aangeven wanneer zij kunnen en willen helpen. Aan de ouders en kinderen die niet (meer) meedoen is een e-mail gestuurd om te vragen of zij ook een helpende hand kunnen toesteken. Er zijn minimaal 12 mensen nodig, dus dat is niet iets wat het bestuur met 4 personen kan oplossen.

 5. Mattenschoonmaak. 
  De matten zijn al geruime tijd niet gereinigd. Voorafgaand aan het Dorpentoernooi is daar de uitgelezen gelegenheid voor, omdat dan alle matten worden gebruikt. Het zal dan ongeveer om 11.30 uur moeten gebeuren, direct na het leggen van de matten, zodat alles op tijd droog is voor het toernooi. Wie kan en wil ons helpen? 

 6. Wedstrijdsecretariaat 
  Al vele jaren hadden wij de luxe van een eigen wedstrijdsecretaris. Jakob Koopman, de vader van oud judoka Thomas Koopman was vroeger ook lid van Jigotai en hij heeft vele jaren belangeloos deze functie vervuld. Door drukke werkzaamheden ziet hij echter nu geen kans meer om deze vrijwillige functie voort te zetten. Het is jammer, maar het bestuur heeft begrip voor zijn keuze. In de toekomst zullen de aanmeldingen voor toernooien weer via het gewone secretariaatsadres (info@jigotai.nl) gaan lopen en zal het emailadres van de wedstrijdsecretaris worden opgeheven (jigotai.diever@gmail.com)
  We bedanken Jakob hartelijk voor de vele jaren dat hij deze functie heeft vervuld. 

 7. Vakanties
  Op 10 januari beginnen we weer met de lessen. Op 28 februari en 2 mei 2018 is er geen judo i.v.m. vakanties.

 8. Sportpret
  Als er voldoende aanmeldingen zijn zal er van 7 t/m 28 maart weer worden deelgenomen aan de Sportpret. Er zal dan geschoven worden met de aanvangstijden, om zo veel mogelijk kinderen mee te kunnen laten doen. Zie hiervoor ook de vorige nieuwsbrief.

 9. Algemene ledenvergadering
  De datum van 14 maart 2018 kunt u alvast in uw agenda vrijhouden voor de Algemene Ledenvergadering. U ontvangt tegen die tijd nog een uitnodiging en een agenda. Uw aanwezigheid en inbreng wordt bijzonder op prijs gesteld.


Judoka’s van het jaar 2017 en ouder/kind judo

De laatste judoles van het jaar 2017 werd feestelijk afgesloten met een ouder/kind judoles. Dit is een leuke les, waarbij elk kind een ouder mee mag nemen om samen lekker te kunnen stoeien. Als extra feestelijk tintje werden tijdens het wisselen van de groepen de beide judoka’s van het jaar bekend gemaakt. Jaarlijks wordt er door de judoleraar van de judovereniging Jigotai uit elke groep een judoka gekozen die op een bijzondere en positieve manier in het afgelopen jaar zijn aandacht heeft getrokken.


In de eerste groep viel de eer te beurt aan de vijfjarige Jay Walstra. Ondanks dat Jay de jongste en de kleinste judoka is van de groep, was dit vanaf zijn eerste les niet te merken. Jay kan niet wachten om naar de judoles te gaan en is dan ook een half uur van de voren al aanwezig en wil graag meehelpen met matten leggen. Als de les dan eenmaal begint maakt het Jay allemaal niets uit. Geen uitdaging gaat hij uit de weg of het nu gaat om het uitvoeren van een moeilijke techniek of dat hij geworpen wordt. Dit alles is niet alleen te zien tijdens de training, maar ook op de 2 toernooien waar Jay aan mee heeft gedaan. Tot nu toe was Jay ook op deze 2 toernooien de jongste en de kleinste, maar dat maakt onze Jay niks uit. Vaak vinden zijn leeftijdsgenootjes het allemaal erg spannend, maar bij Jay is hier niets van te merken en als je dan ook nog meerdere malen een tegenstander in een houdgreep weet te leggen en zelf meerdere malen uit een houdgreep weet te ontsnappen dan ben je een echte judoka en ben je bij Jigotai judoka van het jaar.


Niet alleen bij groep1 was het een lastige keuze, maar zeer zeker ook bij groep2. Tja als iedereen iedere week aanwezig is en enthousiast op de mat staat en wil leren, wordt het ons wel moeilijk gemaakt.

Uiteindelijk hebben we toch een keuze moeten maken en is Timothée Adema judoka van het jaar geworden. Timothée is ontzettend leergierig. Naast alle benamingen die hij graag wil leren is hij altijd op zoek naar een nieuwe techniek. Hij wil meer laten zien dan nodig is, maar is vooral ook bezig om zichzelf te verbeteren. Het liefst is Timothée iedere dag aan het judoën.

Het is leuk om te zien dat de nadruk niet ligt op het beter willen zijn dan een ander, maar het juist ook leuk vinden om een ander hierin te helpen. Hij stelt zich dan ook zeer sociaal op. Sinds kort helpt Timothée dan ook mee met lesgeven in de eerste groep. Alles bij elkaar maakt het Timothée welverdiend judoka van het jaar.Nieuws en nieuwtjes

Judoclinic op basisscholen van Diever en Dwingeloo

Op donderdag 7 en dinsdag 19 december 2017 werd er tijdens de gymles op de basisscholen van Dwingeloo en Diever een judoclinic gegeven. De judoleraar van Judovereniging Jigotai had, samen met een collega, het initiatief genomen om de kinderen wat te laten zien van het judo. Daarmee wil hij de kinderen enthousiasmeren om ook eens een proefles bij de judovereniging in Diever te gaan volgen. Tim Jansen, beweegcoach bij de gemeente Westerveld had de contacten met de scholen gelegd.

Voor de kinderen was het een leuke afwisseling van de gymlessen en ze konden eens lekker met elkaar stoeien. Natuurlijk ging dit alles onder de judodiscipline, dus zonder elkaar pijn te doen.

Na een spel waarbij de spieren goed werden opgewarmd, werden er een paar kleine techniekjes geleerd.

De tijd ging veel te vlug voorbij, want na een paar techniekjes was het alweer tijd voor het eindspel. Het bij de judoka’s van Jigotai altijd populaire “vakkenspel” werd ook nu erg leuk gevonden en zelfs de juf deed soms mee. Er werden op beide dagen verschillende clinics gegeven aan verschillende klassen van verschillende scholen, maar gezien de reacties van zowel de kinderen als de leraren was dit zeker voor herhaling vatbaar. Na afloop van de lessen kregen de kinderen nog een folder mee met een kaartje om in januari nog 4 gratis proeflessen te komen volgen.

In de maand maart van het komende jaar kunnen de kinderen ook weer gratis judolessen volgen, want dan komt de Sportpret er weer aan. Het bestuur en de leraar van Jigotai hopen dat veel kinderen dan aan de judolessen mee zullen gaan doen.


Veel podiumplaatsen voor Jigotai

Op zaterdag 2 december werd in Beilen het tweede judotoernooi gehouden, van de serie van 6 Dorpentoernooien van de judoclubs uit Diever, Beilen, Westerbork, Noordwolde, Meppel en Hoogeveen. Van Jigotai uit Diever deden er 10 judoka’s mee en 7 van deze judoka’s behaalden een podiumplaats.

In het eerste blok kwamen Timothée Adema en Damian Kuijpers op de mat. Damian wist 4 van de 6 wedstrijden te winnen en kwam daarmee op de 2e plaats. Timothee was bijzonder goed op dreef en won al zijn wedstrijden met een Ippon. Hij behaalde daarmee de hoogste plaats op het erepodium.

In het tweede blok kwamen er 4 judoka’s van Jigotai aan de beurt, namelijk Jay Walstra, Twan van Hurck, Selene Maas en Rik van den Brandhof. Jay en Twan zaten in dezelfde poule en moesten hun eerste wedstrijd tegen elkaar judoën, waarbij Twan een Ippon wist te scoren. Ook de andere 2 wedstrijden wist Jay niet te winnen, maar Twan wist er nog 1 met Ippon op zijn naam te zetten. Daarmee behaalde Twan een 2e plek en Jay legde beslag op de 4e plaats.

Selene won 1 van haar 3 wedstrijden met een mooie Ippon en kwam daarmee op de 4e plek. Rik had wisselend succes. De eerste wedstrijd won hij met een Ippo, de tweede met een Wazari. De derde wedstrijd verloor hij en de vierde wedstrijd won hij op scheidsrechter beslissing. Hierdoor kwam hij op een 2e plek.

In het derde en laatste blok kwamen er nog eens 4 judoka’s van Jigotai op de mat. Het waren Tim Palma, Jasper Renkema, Renz Koenders en Eline Renkema. Tim Palma was goed bezig en wist al zijn wedstrijden te winnen, 1 met een Ippon, 1 met een Wazari en 2 met een scheidsrechter beslissing. Hij kwam dus op de hoogste trede van het erepodium. Jasper en Renz zaten beiden in dezelfde poule en hadden ook het zelfde aantal gewonnen wedstrijden en hetzelfde aantal punten. Jasper had echter de wedstrijd tegen Renz gewonnen en daarom stond Jasper op de hoogste trede en Renz op de tweede plek van het erepodium. Eline ging goed van start en won haar eerste wedstrijd met een Ippon. Daarna won ze nog twee wedstrijden met een scheidsrechters beslissing. Twee wedstrijden wist ze echter niet op haar naam te zetten en daarmee behaalde zij een 4e plek.

De volledige uitslag was als volgt:

1e plaats Jasper Renkema, Tim Palma en Timothée Adema
2e plaats Renz Koenders, Twan van Hurck, Rik van den Brandhof en Damian Kuijpers
4e plaats Eline Renkema, Jay Walstra en Selene MaasAlle judoka’s geslaagd bij examens van Jigotai

Op 29 november werden weer de judo examens gehouden. 19 judoka’s deden examen en alle deelnemers zijn geslaagd voor een hogere slip, twee judoka’s sloegen zelfs een slip over.
De judotrainer Bass Bolleman werd deze keer bijgestaan door zijn zoon Roan en zijn eigen judotrainer en 6e danhouder Peter Baas. Peter is oud-trainer en huidige hoofdtrainer van Jigotai. Bass geeft de trainingen bij Jigotai onder de supervisie van Peter en daarom kwam Peter ook helpen met het afnemen van de examens.
Alle kinderen verdienden een hogere “slip”, dat is een klein stukje band van een andere kleur. De kleur is afhankelijk van de prestaties en dit loopt van geel, oranje, groen en blauw naar bruin. Na de bruine slip volgt een andere kleur band in dezelfde oplopende kleuren.

De volledige uitslag is als volgt:

Witte band: Lana Dijkstra
Witte band gele slip: Twan van Hurck, Tim Palma, Jay Walstra, Maarten Klaver en Selene Maas.
Witte band groene slip: Renz Koenders
Witte band blauwe slip: Rik van den Brandhof, Arjan Goettsch, Damian Kuipers en Timothée Adema
Witte band bruine slip: Kyan Kuijpers, en Julian Bakker
Gele band oranje slip: Jasper Renkema
Gele band groene slip: Eline Renkema
Gele band blauwe slip: Teus Hoogstraten
Oranje band bruine slip: Daniël Veldhuizen
Groene band blauwe slip: Lucas Meijer en Ivan Vrieling.